1 april – het concert

Wat een fantastische avond, wat een succesvol concert! En wat hebben we genoten, we stonden te stralen.

Voorbereiding vrijdag
Vrijdag 31 maart ging een clubje vrijwilligers van het koor aan de slag om de zaal te versieren met balonnen en slingers. In de gang kwamen de fotocollages van 30 jaar koor te hangen. Een indrukwekkende geschiedenis. Uiteraard mocht de roll-up banner ‘Zwingkoor’ ook niet ontbreken, die kreeg een prominente plek.

Zaterdag
Het is zaterdagmiddag rond 3 uur en de band, Gerrit van de autocue en de technici zijn aanwezig om alles op te bouwen en voor te bereiden. Een uurtje later komen de koorleden. Een enkeling is al helemaal in stijl voor vanavond, maar de meesten kleden zich later om. Er is een ruimte, grenzend aan het podium, die dienst doet als kleedruimte. Al gauw hangen en liggen overal jassen, tassen en hangen de pastel colbertjes hier en daar. Een vrolijke chaos.
We hebben het leuk met elkaar en nemen even pauze in de foyer. Iedereen heeft zin in de avond. 3 jaar lang hebben we hier naar uitgekeken. Door corona moest het concert een paar keer uitgesteld worden, maar nu is het dan eindelijk zover dat we mogen optreden ter gelegenheid van het 30 jarig bestaan van ons koor.


Soundchecken

We worden naar de zaal geroepen om te soundchecken. Het podium is niet mega groot en de band neemt natuurlijk ook een plek in, dus het is nog even zoeken wat de meest ideale opstelling voor ons is. Na even wat opties te hebben doorgenomen vinden we de juiste plek voor iedereen. Er hangt boven iedere stemgroep een microfoon met daarbij ook voor elke groep een monitor. Als het goed is horen we onszelf daaruit terug.

Ondertussen zijn de artiesten van Mix&Match ook gearriveerd en zij zijn na ons aan de beurt.
Na het soundchecken gaan wij op weg naar het Natuurhus waar een koud en warm buffet voor ons klaar staat.

Het Natuurhus
Van Hof88 naar het Natuurhus is slechts een korte wandeling. Het miezert wat maar dat deert ons niet. We zitten al in de bubbel van plezier, adrenaline en optreden.
Het buffet staat klaar en Renate heeft voor de belangstellenden een grote slab met ‘gootje’ meegenomen. Het is een grappig gezicht om te zien, maar een heel fijne uitkomst voor degenen die al omgekleed zijn voor de avond. Het buffet is heerlijk en dan wordt het al weer tijd om terug te gaan.

In de kleedruimte
We wachten in de kleedruimte totdat we op mogen. In de zaal staat links en rechts een camera opgesteld en er is een fotograaf aanwezig. We zijn nu al benieuwd naar de foto’s en de film. Maar eerst nog presteren. Mona, La-Jing en Dinie die nog niet zo lang koorlid zijn, worden wel bij het concert betrokken want bij de ingang moeten natuurlijk de toegangskaarten gecheckt worden. Fijn dat zij dit willen doen.
Als Jorn en zijn makkers van de band zich ook bij ons in de kleedruimte aansluiten, zijn we al aan het inzingen met ‘huzarensalade’ de afwisseling op ‘tomatensalade’. De mannen kleden zich om en vertrekken naar de zaal. En dan horen we de band het nummer With a Little Help From My friends inzetten, daar gaan we!

Showtime
We komen op zoals we dat geoefend hebben. Het ziet er goed uit, netjes in twee rijen in volgorde van opstelling. De verlichting in de zaal is sfeervol. Helaas kunnen we niet zien wie in de zaal zitten, we kijken de donkerte in. Wel goed voor onze focus. Als we er allemaal zijn beginnen we met het nummer You’ll Know My Name. Hiervoor hebben we een kleine choreografie ingestudeerd en het staat als een huis. Na de laatste noot reageert het publiek enthousiast, dat geeft ons weer een extra boost. Superleuk!

We zijn begonnen
Na het openingsnummer neemt Tini, onze voorzitter, het woord. De zaalverlichting gaat nu aan en we kunnen op zoek naar onze familie, vrienden en kennissen. Tini heet iedereen welkom en voor de statistici, de jongste bezoeker is 6 jaar en de oudste 98 jaar. Wat bijzonder! Hoewel de wethouder van de gemeente Almelo ook uitgenodigd is, blijft het onduidelijk of hij in de zaal zit. Er is ook een speciaal welkom aan twee van onze oud-dirigentes, Nyanda en Nienke.
De eerste helft vliegt voorbij. Wauw, er wordt spontaan door het publiek meegezongen en geklapt, dit smaakt naar meer.

Het is pauze, de bezoekers gaan naar de foyer voor een versnapering, wij blijven achter voor een fotosessie. Deze foto’s zullen gebruikt worden voor de website, die is weer aan verversing toe. Na de shoot zoeken we onze eigen entourage op om even de reacties te peilen en natuurlijk voor het nuttigen van een drankje. We horen alleen maar positieve reacties. Heerlijk, we genieten (dat deden we al, maar het is toch fijn als het allemaal lukt).

Mix & Match
De bel rinkelt in de foyer, tijd om terug te gaan naar de zaal en de plaatsen weer in te nemen.
We worden getrakteerd op Mix & Match, een entertainmentgroep van twee mannen en twee vrouwen. Zij zingen niet alleen a capella maar koppelen daar ook een act aan vast. Ze hebben een heel breed repetoire, we horen stukjes uit diverse songfestivals, medleys van populaire artiesten, maar ook gevoelige nummers maken deel uit van hun repertoire, zoals het nummer Als Liefde Niet Bestond van Toon Herman. Het is een prachtig optreden zowel grappig als ook serieus.

Tweede deel Zwingkoor
Na Mix & Match zijn wij weer aan de beurt.
Voor we beginnen heeft Tini nog een aankondiging. In de pauze kwam Jorn spontaan op het idee om de twee aanwezige oud-dirigenten een lied te laten dirigeren. Een nummer dat in hun tijd tot het repertoire behoorde. Uiteraard zijn beide dirigenten vooraf gevraagd of zij hiermee instemmen en ja hoor, dat was meteen voor elkaar. Dat geldt ook voor Judith. Zij verving Jorn tijdens zijn vakantie en heeft daarnaast ons ook wat begeleid op weg naar het concert.

Nienke wordt als eerste naar voren gevraagd. Als ze voor het koor staat neemt ze de microfoon ter hand en richt zich tot het publiek. Ze zegt dat een aantal van onze nummers zijn ingestudeerd in de coronaperiode. Repeteren kon niet fysiek, dat moest digitaal, via zoom en dat was niet gemakkelijk voor de koorleden want je hoort elkaar niet. Samen zingen als koor was niet mogelijk. Als blogschrijfster kan ik er nog aan toevoegen dat het echt heel lastig was, de motivatie werd steeds minder, maar door Nienkes inzet en creativiteit hebben we toch de moed erin gehouden en is het koor bij elkaar gebleven.

En zo beginnen we met Nienke aan het nummer Royals met een enorme tongbreker als refrein. Maar ook hier slaan we ons er goed doorheen.

Het is vervolgens de beurt aan Judith die het nummer Wind of Change bij ons heeft geïntroduceerd. De tekst hiervan is aangepast aan de situatie in Oekraïne.
Vol overgave staat Judith ons te dirigeren zoals we dat van haar kennen.

Dan volgen we weer ons programma en bij Something In The Water wordt Nyanda naar voren gevraagd. De band zet in, maar wat er gebeurt is niet duidelijk, de inzet is niet goed! Muziek en zang zijn niet meer met elkaar in balans. Resoluut slaat Nyanda het nummer af. Hilariteit alom in de zaal en bij het koor. Nyanda draait zich om naar het publiek, met een brede zwaai van haar arm roept ze: ‘én nog een keer!’. Nu letten wij goed op haar aanwijzing en het gaat uiteraard perfect. Zo bijzonder en vertrouwd om Nyanda en Nienke weer mee te maken als dirigent. Maar …. nu zijn we ontzettend blij met en trots op ‘onze’ Jorn.

De finale
Het laatste nummer van de setlijst is Can You Feel It. Jorn komt vanachter zijn piano en loopt naar voren op het podium om het publiek aan te sporen mee te zingen. Ook wij lopen naar voren en bouwen bij dat meezingstuk de meerstemmigheid op. Het is een geweldig slotnummer. Het publiek gaat er helemaal in mee en we krijgen groot applaus.

Einde van het concert
Tini neemt het woord weer en benoemt de 30 jaar dat het koor bestaat. Wij zijn er trots op dat twee koorleden ook al zo lang lid zijn. Jeannette en Richt zijn al Zwingkoorleden vanaf de oprichting. Een bijzondere prestatie, dat vindt ook het publiek want er klinkt meteen een groot applaus.
Tini bedankt daarna natuurlijk het publiek dat zo enthousiast heeft gereageerd de hele avond. Ook wij hebben als koor enorm genoten.
De bandleden, Gerrit van de autocue, de geluids- en lichtman en Mix & Match worden ook bedankt en krijgen uit handen van de kleinkinderen van Tini een boeket bloemen overhandigd.

Het allerlaatste nummer wordt ingezet. Mix&Match voegen zich bij ons en samen zingen we ook met het publiek, de ABBA-medley. Veel bezoekers staan op van hun stoel en zingen en klappen enthousiast mee. En dan is het toch écht afgelopen. De avond is omgevlogen.

Er is nog een borrel in de foyer om samen even na te praten.

We hebben lang op dit concert moeten wachten, maar het was het waard, wat een geweldige, fantastische avond. Hier kijken we met heel veel plezier op terug.

Dank aan het publiek en iedereen die heeft meegewerkt aan dit concert.

Lieve groet van het Zwingkoor.

Terug naar overzicht